Hoe werkt de FeedingMaster?

Voedselopname

De FeedingMaster is ontwikkeld om de natuurlijke voedingsopname van het paard zo goed als mogelijk na te bootsen wanneer uw paard op stal staat. Dat wil zeggen, zo rustig mogelijk en zo constant mogelijk de optimale hoeveelheid voedsel voor uw paard gedurende 24 uur per dag aan te bieden.

Spijsvertering

Het maag/darm systeem van een paard is anders dan bij mensen. Wij kunnen een grote hoeveelheid voedsel eten omdat onze maag kan uitrekken. De maag is voorzien van sluitspieren en kan zo continue kleine beetjes voedsel doorlaten naar de darmen voor verdere vertering. Zolang er voedsel in de maag zit wordt er maagzuur toegevoegd, als de maag leeg is stopt de aanmaak van het maagzuur. Bij een paard is dit anders. Van nature is een paard een prooidier, slapen is gevaarlijk, want dan kan een roofdier ongemerkt aanvallen. Een paard slaapt dan ook bijna niet, nog bijzonderder is dat een paard 'half' kan slapen. Eén kant slaapt terwijl de andere kant wakker is en oplet of er roofdieren in de buurt zijn.

Fleur heeft een zeer gevoelige spijsvertering. De FeedingMaster helpt!

Omdat er weinig geslapen wordt is er van nature veel tijd om te eten. Daarom is er geen grote maag nodig (ongeveer een voetbal groot bij een volwassen paard). Er kan immers rustig en continue gegeten worden en opslag is niet nodig. De maag kan niet uitrekken en is ook niet voorzien van sluitspieren.Voedsel wat ingeslikt wordt drukt het eerder gegeten voedsel door de maag. Omdat er altijd voedsel in de maag zit loopt het maagzuur continue door.

Dagelijks rantsoen

Afhankelijk van het paardenras heeft een volwassen paard met een gewicht van 600kg ongeveer 9kg hooi nodig. Dit moet verdeeld worden over 24 uur om zo het maag/darm systeem continue rustig te belasten. Als je los hooi voert aan een paard dan zal deze 3kg hooi per uur eten. Dit betekent dat uw paard in ongeveer 3 uur zijn dagelijkse behoefte aan hooi naar binnen schrokt. Nog erger is dat 15 minuten nadat uw paard 9 kg hooi heeft opgeschrokt zijn maag weer leeg is welke zich vervolgens vult met maagzuur! Omdat het paard niet meer kan eten wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, door de stress gaat uw paard van alles bedenken om van de verveling en de pijn in zijn maag af te komen. Stal strooisel eten, hout aanvreten en rondjes lopen zijn de meest bekende, in een latere fase ontstaan ergere gebreken zoals maagzweren, luchtzuigen en weven.

Meerwaarde FeedingMaster ten opzichte van een slowfeeder

Gewone slowfeeders gebruiken het rooster om het eten af te remmen, in praktijk wordt er dan nog steeds 2kg per uur gegeten wat nog steeds veel te snel is. Het maag/darmsysteem wordt nog steeds overbelast, gewone slowfeeders zijn dus niet de oplossing. Wat de FeedingMaster uniek maakt is dat naast het gebruik van een rooster er korte pauzes worden ingelast tijdens het eten. Dit gebeurt op zo'n manier dat de maag niet 'overvol' raakt maar ook nooit leeg is. Binnen deze grenzen bepaalt u zelf hoelang uw paard mag eten (instelbaar tussen 1 en 5 minuten) en hoe lang het paard moet wachten (instelbaar tussen 1 en 15 minuten) om zo de gewenste hoeveelheid hooi over 24 uur te verdelen. Omdat de maag nooit leeg is en het paard weet dat er binnenkort weer gegeten kan worden zal er geen stress hormoon meer worden aangemaakt. Het resultaat is dat uw paard tot rust komt en de momenten tussen eten rustig staat te dutten of te slapen.

Werking FeedingMaster

De FeedingMaster kan met 10 kg hooi worden gevuld. Als na het vullen het rooster weer geplaatst wordt zal de FeedingMaster het hooi tegen het rooster aandrukken. Op het display wordt dan het aantal kilogram toegevoegd hooi aangegeven. Als u éénmaal per dag de FeedingMaster vult weet u op dat moment dus hoeveel uw paard de afgelopen dag gegeten heeft in de tijd dat uw paard op stal stond. Deze hoeveelheid hooi is een indicatie welke bepaald wordt aan de hand van het volume en omgerekend naar een gemiddeld hooi. Voert u voordroog dan zal het echte gewicht hoger zijn. Dat is geen probleem, het verschil in gewicht is immers water wat geen voeding bevat. U kunt nog steeds de aangegeven hoeveelheid kilogram gebruiken om te bepalen of u meer of minder gaat voeren.

De FeedingMaster biedt 240 x ruwvoer aan per 24 uur in onze stal Valetudo Stables

Tot slot: de meeste FeedingMasters bij Valetudo Stables staan ingesteld op 1 minuut eten en 5 minuten rust. Als het buiten licht is staan ze op de weide, in de winter betekend dit (helaas) toch nog 14 uur op stal. Gedurende die 14 uur wordt er dus 140 maal gevoerd! En als wij 's avonds uit gaan hoeven we niemand te vragen om te voeren, de paarden hebben er geen probleem mee als wij vervolgens laat thuis komen of 's ochtends willen uitslapen! U kunt zelf bepalen hoe vaak u voer aanbiedt met de FeedingMaster, dat kan meer of minder zijn afhankelijk van uw paard(ras) en eetlust.