top of page
Foto van schrijverJanine

Slijten de tanden door het metalen rooster van de FeedingMaster?

Bijgewerkt op: 25 sep 2023

Snuit en voortanden

Een paard gebruikt zijn voortanden om iets af te bijten, bijvoorbeeld gras in de weide of schors van een boom. Als het materiaal al los aangeboden wordt zoals hooi of een snoepje, dan gebruikt een paard alleen zijn snuit en lippen om dit in zijn mond te krijgen. De snuit van een paard is het dikke, zeer bewegelijke deel aan zijn bovenlip. Je paard gebruikt dit om dingen te voelen en te pakken, net zoals een olifant dit met zijn slurf doet.

Bestaande slowfeeders

Los rooster

Er zijn veel slowfeeders op de markt die werken met een los rooster dat bovenop het hooi ligt. Als je paard het hooi onder het rooster wil pakken dan zal hij eerst proberen om dit met zijn snuit door het rooster te trekken. Omdat het rooster los op het hooi ligt zal het rooster het hooi naar beneden drukken, het paard krijgt dus bijna niets te pakken. De conclusie van het paard is dat het hooi vast zit en deze zal vervolgens zijn tanden gaan gebruiken om er een stuk af te knippen. In dat geval tikken de tanden tegen het rooster aan. Normaal is dat geen probleem maar als dit de hele dag door gebeurt bestaat er een kans dat er stukjes van de tanden afbreken.

Materiaal rooster

Een ander probleem met sommige slowfeeders is het materiaal waar de roosters van gemaakt zijn. De spijlen zijn ruw (zoals van betonmatten), verroest of thermisch gegalvaniseerd (dikke, ruwe zink laag) om roesten tegen te gaan. Als de tanden hier langs schuren dan slijten de voortanden extra snel. Meestal alleen de middelste voortanden waardoor deze niet meer op elkaar komen en het moeilijk voor het paard wordt om op de weide gras af te knippen.


FeedingMaster rooster: speciaal ontwikkeld

Het rooster van de FeedingMaster is ontwikkeld om het risico van tandenbreuk of slijtage zo klein mogelijk te maken:

  • Het rooster zit vast en het hooi wordt er stevig tegen aan gedrukt. Je paard kan dus het hooi nu gewoon tussen de spijlen pakken zonder dat het rooster of het hooi naar beneden gedrukt kan worden.

  • De afstand van de spijlen is zo gekozen dat de snuit van het paard er makkelijk door kan om hooi te pakken. Klik hier om te leren hoe je de juiste maat bepaald.

  • De spijlen zijn gemaakt van gepolijst staal en voorzien van een elektrolytische coating voor een super glad resultaat.

Door deze constructie en materialen is slijtage aan de voortanden onmogelijk. Als de juiste maat rooster gebruikt wordt zal het tikken van de tanden tegen het rooster minimaal zijn.


FeedingMaster: kijk en luister mee


Dit filmpje laat zien hoe onze Fleur uit de FeedingMaster eet. Ze gebruikt haar snuit/lippen om te eten. Zet je geluid goed hard aan, dan zul je geen tikken horen, alleen maar het rustgevende geluid van een kauwend paard.


Tot slot

Houdt je paard altijd goed in de gaten, controleer regelmatig zijn gebit. Er zijn paarden met de aandoening EOTRH, hierdoor ontstaan zeer broze tanden wat meestal al is vastgesteld tijdens de jaarlijkse controle door de paardentandarts. Voor paarden met deze aandoening is de FeedingMaster niet geschikt.


Controle door onze paardentandarts

Kyra is naar de tandarts geweest. Haar voortanden waren zelfs aan de lange kant en vertonen absoluut geen slijtage door de FeedingMaster. Onze merrie heeft als eerste de huidige FeedingMaster en de voorgaande versies getest. Zij werkt dus al lange tijd met onze natuurlijke slowfeeder.








bottom of page