top of page

Roostermaat bepalen

Het kiezen van het juiste rooster is vrij eenvoudig. Een paard gebruikt alleen zijn snuit en lippen om hooi in zijn mond te krijgen. De snuit van een paard is het dikke, zeer bewegelijke deel aan zijn bovenlip. Je paard gebruikt dit om dingen te voelen en te pakken, net zoals een olifant dit met zijn slurf doet. De breedte van zijn snuit bepaald hoe ver de spijlen van het rooster uit elkaar moeten staan. Door dit bij jouw paard te meten kun je het juiste rooster kiezen.

Snuitbreedte meten

Dit klusje kun je het beste met zijn tweeën doen. Ga naast je paard staan zoals je ook staat als je een halster omdoet. Gebruik één hand om zijn hoofd wat vast te houden, met je andere hand pak je tussen je duim en je wijsvinger het dikke deel van zijn snuit. Probeer het uiterste, dikke deel vast te pakken en knijp dit zachtjes zo plat als mogelijk.

Als je het dikke deel van zijn snuit gevonden hebt, meet dan de afstand tussen je duim en wijsvinger met bijvoorbeeld een meetlint of rolmaat. Als je dit twee of drie keer herhaald dan krijg je een redelijk gevoel wat de breedte van zijn snuit is.

Hoe bepaal je de juiste snuit breedte van een paard
Een overzicht van snuit breedte en rooster maat voor een FeedingMaster

In praktijk zien we snuiten van  minder dan 4cm bij kleine rassen zoals Shetlanders, IJslanders en andere pony rassen. Voor hun is een small rooster geschikt. De moderne sportpaarden zoals KWPN, Holsteiner en Oldenburger hebben een snuit tussen de 4 en 5,5cm. Voor deze rassen is een medium rooster geschikt. Bij paardenrassen welke van oorsprong op het land gebruikt werden zien we snuit breedtes boven de 5,5cm, dit zijn rassen zoals Friese paarden en Tinkers. Voor deze rassen is een large rooster geschikt. 

Maar elk paard is uniek, dus het is heel goed mogelijk dat uw paard hiervan afwijkt. In geval van twijfel, neem dan even contact op!

Minimale hoefbreedte

Om te voorkomen dat jouw paard met zijn hoeven door het rooster kan schieten als hij zijn voet op de FeedingMaster zet is het belangrijk dat zijn hoef breed genoeg is. Voor een small en medium rooster moet dit minstens 7 cm zijn, voor een large rooster moet zijn hoef breder dan 10 cm zijn.

Meet de breedte van jouw paard zijn hoef op het breedste punt van links naar rechts en meet alle 4 zijn hoeven. De smalste hoef moet voldoen aan de minimale hoefbreedte.

Groepsverband

Als er meerdere paarden bij elkaar lopen en er meer dan één FeedingMaster beschikbaar is bepaald het paard met de breedste snuit de roostermaat. Alle FeedingMasters worden dan voorzien van dezelfde maat rooster zodat elk paard uit iedere FeedingMaster kan eten. De minimale hoefbreedte van elk paard moet voldoen aan het gebruikte rooster.

bottom of page