Het optimale rooster: een stapsgewijze handleiding
Om je paard te laten eten zonder dat zijn tanden het rooster raken is het selecteren van de juiste grootte van het rooster essentieel. In tegenstelling tot gras kan hooi niet met de voortanden worden afgeknipt, in plaats daarvan gebruiken ze hun snuit en lippen. Het rooster moet zijn afgestemd op de breedte van de snuit. Volg onze eenvoudige handleiding hieronder om de maat van het meest optimale rooster te bepalen.
​​
Stap 1: De snuit
De snuit van een paard is de robuuste en ongelooflijk beweeglijke bovenlip. Het lijkt op de slurf van een olifant omdat het wordt gebruikt voor verkenning en het verzamelen van voedsel. De breedte van de snuit van uw paard bepaalt de afstand tussen de spijlen in het rooster.
​​
Stap 2: Meet de breedte van de snuit
Voor deze taak is het handig om een ​​extra paar handen te hebben. Volg deze stappen:
​​
-
Ga naast uw paard staan ​​zoals u zou doen bij het aanpassen van een halster
-
Pak met één hand het hoofd van uw paard voorzichtig vast tussen neus en ogen
-
Gebruik je andere hand om het dikke gedeelte van de snuit te vinden, het laatste deel van de bovenlip
-
Knijp dit dikke gedeelte zo plat mogelijk tussen je duim en wijsvinger
-
Nu is het tijd om te meten. Gebruik een meetlint om de afstand tussen je duim en wijsvinger te bepalen waar je de snuit hebt geknepen
​
Stap 3: Herhaal de meting
Het kan vrij lastig zijn de snuit breedte te meten, paarden hebben de neiging met hun snuit te gaan wiebelen als je er in knijp. Het is te adviseren de meting 2 of 3 keer uit te voeren om een betrouwbare meting te krijgen.
​


Bepalen van de optimale rooster maat
In de praktijk zien we onderstaande snuitbreedtes per paardenras:
​​
-
Kleine rassen (snuitbreedte < 4 cm): Deze categorie omvat kleine rassen zoals Shetlanders, IJslanders en andere ponyrassen. Voor deze kleinere paarden is een Small rooster de ideale keuze.
-
Moderne sportpaarden (snuitbreedte 4 - 5,5 cm): Sportpaarden zoals KWPN, Holsteiner en Oldenburger vallen doorgaans binnen dit bereik. Kies voor een Medium rooster om aan hun behoeften te voldoen.
-
Werkpaarden (snuitbreedte > 5,5 cm): Rassen zoals Friese paarden en Tinkers die oorspronkelijk gefokt voor werken op het land. Deze rassen hebben vaak bredere snuit, voor deze robuuste metgezellen is een Large rooster de meest geschikte optie.
​​​
Elk paard is uniek
Hoewel deze richtlijnen nuttig zijn snappen we dat elk paard uniek. Als u niet zeker weet welk rooster geschikt is voor uw paard, neem dan contact met ons op zodat we met u mee kunnen kijken voor advies.
​
Minimale hoefbreedte
Om de veiligheid van uw paard te garanderen is het belangrijk de hoefbreedte te meten:
​​
-
Small en Medium rooster: De minimale hoefbreedte moet minimaal 7 cm zijn
-
Large rooster: De minimale hoefbreedte moet minimaal 10 cm zijn
​
Meet de breedte van de hoeven van uw paard op het breedste punt. Meet dit voor alle vier de hoeven. De smalste hoef moet voldoen aan de minimale hoefbreedte.
​
Groep huisvesting
In scenario's waarin meerdere paarden voorzien zijn van meerdere FeedingMasters die onderling zijn gesynchroniseerd bepaald het paard met de breedste snuit de rooster maat voor alle FeedingMasters. Dit zorgt ervoor dat elk paard gemakkelijk kan eten uit elke FeedingMaster. Houd er rekening mee dat de minimale hoefbreedte voor elk paard moet overeenkomen met het geselecteerde rooster.
​
Als een rooster te klein wordt gekozen dan kan het paard het hooi niet goed met zijn snuit pakken. In dat geval bestaat er een risico dat het paard met zijn tanden het rooster raakt tijdens het eten wat voorkomen moet worden. Bepaal het rooster dus altijd voor het paard met de breedste snuit. Een paard met een smallere snuit heeft geen probleem met een grotere roostermaat. In dat geval kan het paard echter grotere plukken hooi pakken in plaats van sprietjes hooi waardoor zijn eet-temp hoger ligt dan bij een kleiner rooster.
​
Bij Valetudo Horse Products is het welzijn van uw paard onze prioriteit. Wij zijn er om u de ondersteuning en informatie te bieden die u nodig hebt om de beste keuzes te maken voor uw geliefde paardenvrienden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor vragen of hulp!
​