top of page
  • Foto van schrijverJan

Wat is de AutoTune functie van de FeedingMaster?

Bijgewerkt op: 6 mei

De FeedingMaster gebruikt 2 tijden om het ruwvoer in honderden kleine beetje over 24 uur te verdelen: de eet- en de niet-eet tijd. In praktijk staat de eet-tijd voor paarden in een paardenbox op 1 minuut en de niet-eet tijd ergens tussen de 5 en 10 minuten. Bij paarden in een paddock staat de eet-tijd meestal op 1.5 minuten om het paard wat tijd te geven om naar de FeedingMaster te wandelen als de eet-tijd in gaat.


Het vinden van de niet-eet tijd is op zich vrij eenvoudig door een paar dagen achter elkaar deze iets bij te stellen afhankelijk of je paard te veel of te weinig heeft gegeten. In praktijk veranderen veel gebruikers de niet-eet tijd vervolgens niet meer, maar toch kan het zijn dat dit nodig is.


In het najaar veranderd bijvoorbeeld de voedingswaarde van het gras, dan is er meer ruwvoer nodig om dit te compenseren. Ook als het ruwvoer veranderd, bijvoorbeeld langer hooi, dan kan het nodig zijn om de niet-voer tijd aan te passen. De AutoTune functie van de FeedingMaster kan dit verzorgen. Deze functie kijkt continue mee met het eet-gedrag van je paard en past dan elke 24 uur de niet-voertijd kleine beetjes aan zodat de gewenste kilogram ruwvoer per 24 uur zo goed mogelijk wordt verdeeld.


Om AutoTune functie te kunnen gebruiken is het belangrijk dat de FeedingMaster in een paardenbox staat en door één paard wordt gebruikt. Als een FeedingMaster deel is van een aantal gesynchroniseerde FeedingMasters of gedeeld wordt met meerdere paarden dan kan de FeedingMaster niet bijhouden wel paard wanneer eet. Het is niet nodig dat het paard continue in de paardenbox staat, wel moet er minimaal 6 uur per dag door het paard uit de FeedingMaster worden gegeten zodat er voldoende gegeten is om bij te kunnen regelen.


Om AutoTune functie effectief in te kunnen zetten is het raadzaam om de niet-eet tijd zelf al ruw ingeregeld te hebben voor de ingestelde eet-tijd. Controleer of de eet gedrag sensor aan staat, instelling S3 in P4 moet dus op 1 staan. Stel de gewenste hoeveelheid kilogram ruwvoer per 24 uur in in de instelling S4 in P4. Als laatste schakel je de AutoTune functie in door instelling S5 in P4 op 1 te zetten.


Vanaf dat moment kijkt de FeedingMaster mee met het eetgedrag van je paard. Elke 24 uur wordt de niet-eet tijd aangepast afhankelijk van hoeveel de gegeten hoeveelheid ruwvoer afhangt van de gewenste hoeveelheid ruwvoer. Is er weinig verschil? Dan wordt er een paar seconden aangepast. Veel verschil? Dan wordt er maximaal 2 minuten bijgesteld om te grote variaties te voorkomen.


Dagelijks kan er worden gekeken wat de nieuwe instelling van de niet-eet tijd is door P2 uit te lezen. Dit kan je doen door P2 te selecten en in te stellen. De huidige waarde van P2 wordt dan zichtbaar, pas deze op dat moment niet aan, de tijd verdwijnt weer na 2 seconden. Als je wel de waarde van P2 (per ongeluk) iets aanpast is dat op zich geen probleem. Wel wordt dan pas na 24 uur de niet-eet tijd aangepast, dit is overigens ook het geval als andere instellingen veranderd worden.

Comments


bottom of page