Ja, maar je zal zien dat je paard de FeedingMaster niet sloopt. Waarom niet? Dat leggen we hieronder uit.
Paardenmaag vs. mensenmaag
Dit heeft een wat langere uitleg nodig. Het begint met het feit dat paarden in de natuur bijna de hele dag (en nacht) aan het eten zijn. Continue kleine sprietjes gras afknippen en heel veel kauwen, dan zijn ze gelukkig. Ze slapen bijna niet, maar 2 tot 3 uur per dag. Omdat ze altijd eten is hun maag en darmsysteem anders ontwikkeld dan bij een mens die af en toe iets eet. Bij de mens wordt de maag gebruikt als opslag, je kan maar ‘zoveel’ eten en dan zit de maag voor lange tijd vol. De maag gaat dan aan het werk met maagzuur en als het eten klaar is om te verteren wordt dit gedurende een aantal uur langzaam in onze darmen geperst.
Bij een paard is dit anders, de maag is klein met de afmeting van een voetbal. Als je een paard op stal los hooi geeft wordt dit naar binnen ‘geschrokt’ en vliegt door de maag heen omdat deze niet kan uitzetten. Na 15 minuten is de maag weer leeg, ook als er een kruiwagen aan hooi is opgegeten. Bij een mens stopt bij een lege maag de aanmaak van maagzuur, omdat een paard van nature altijd eet is dit bij een paard niet het geval, het maagzuur stroomt gewoon door. Als reactie hierop maakt hij het stress hormoon Cortisol aan wat hem, letterlijk, in de stress laat schieten om op zoek te gaan naar wat te eten om zo zijn maag te beschermen.
Maagzuur
Een maagzuur aanval is niet prettig, als je dit zelf al eens hebt gehad weet je hoe vervelend dit is. Probeer je nu voor te stellen dat dit elke dag urenlang gebeurt terwijl je je verveelt in een afgesloten kamer…. Dan zou je door de pijn, stress en verveling ook van alles gaan bedenken om hier van af te komen.
FeedingMaster en sloopgedrag
Dit is wat er met je paard gebeurt en waarom hij alles in zijn stal sloopt. Als je vervolgens een FeedingMaster in zijn stal plaatst zal ook deze in eerste instantie doelwit zijn van zijn sloopgedrag. Gelukkig is deze daarop gebouwd, er zijn materialen gebruikt die heel veel aankunnen. Ook zijn er simulaties gemaakt om te bepalen wat er gebeurt als je het dubbele aan krachten erop los laat dan wat een paard van 1000 kg kan. En uiteindelijk hebben we de FeedingMaster getest door onze eigen paarden hier op stal. En geloof ons, we hebben alles gezien van trappen tot er met 2 voorbenen bovenop staan.
Maar na een paar dagen gebeurt er iets bijzonders! Omdat zijn maag nooit leeg is, heeft hij dus geen last van brandend maagzuur. En dus maakt hij ook geen stresshormoon Cortisol aan! Al het slopen stopt, de oorzaak van het sloopgedrag is immers verdwenen. In onze eigen stallen kijken we mee met camera’s en zijn de FeedingMasters voorzien van log-systemen. Hierdoor kunnen we s'ochtends zien wat er gebeurd is en hoe er gegeten is, terwijl wij sliepen. Het resultaat is heel natuurlijk, continue eten onderbroken door korte pauzes op rust en heel af en toe een half uurtje liggend slapen. Zoals het hoort...
Comments