top of page
  • Foto van schrijverJanine

Hoe bepaal ik het juiste rooster voor mijn paard?

Bijgewerkt op: 28 sep. 2023

Breedte snuit bepaalt maat van het rooster

Het kiezen van het juiste rooster is vrij eenvoudig. Een paard gebruikt alleen zijn snuit en lippen om hooi in zijn mond te krijgen. De snuit van een paard is het dikke, zeer bewegelijke deel aan zijn bovenlip. Je paard gebruikt dit om dingen te voelen en te pakken, net zoals een olifant dit met zijn slurf doet. De breedte van zijn snuit bepaald hoe ver de spijlen van het rooster uit elkaar moeten staan. Door dit bij jouw paard te meten kun je het juiste rooster kiezen.


Snuitbreedte meten

Dit klusje kun je het beste met zijn tweeën doen. Ga naast je paard staan zoals je ook staat als je een halster omdoet. Gebruik één hand om zijn hoofd wat vast te houden, met je andere hand pak je tussen je duim en je wijsvinger het dikke deel van zijn snuit. Probeer het uiterste, dikke deel vast te pakken en knijp dit zachtjes zo plat als mogelijk.

Als je het dikke deel van zijn snuit gevonden hebt, meet dan de afstand tussen je duim en wijsvinger met bijvoorbeeld een meetlint of rolmaat. Als je dit twee of drie keer herhaald dan krijg je een redelijk gevoel wat de breedte van zijn snuit is.

In praktijk zien we snuiten van minder dan 4cm bij kleine rassen zoals Shetlanders, IJslanders en andere pony rassen. Voor hun is een small rooster geschikt.

De moderne sportpaarden zoals KWPN, Holsteiner en Oldenburger hebben een snuit tussen de 4 en 5,5cm. Voor deze rassen is een medium rooster geschikt. Bij paardenrassen welke van oorsprong op het land gebruikt werden zien we snuit breedtes boven de 5,5cm, dit zijn rassen zoals Friese paarden en Tinkers. Voor deze rassen is een large rooster geschikt. Maar elk paard is uniek, dus het is heel goed mogelijk dat uw paard hiervan afwijkt. In geval van twijfel, neem dan even contact op!Welk rooster voor welke snuit

Is dit minder dan 4cm? Dan kies je voor een small rooster. Is dit tussen de 4 en 5.5cm? Dan is het medium rooster het meest geschikt. Vanaf 5.5cm kies je een large rooster. Overigens zijn de verschillende roosters allemaal te gebruiken op dezelfde FeedingMaster en zijn deze los te bestellen. Dit is handig als je een ander paard op stal krijgt of als je later toch van rooster wil veranderen.

Breedte snuit

Minimale hoefbreedte

Maat Rooster

tot 4 cm

7 cm

Small

4 tot 5,5 cm

7 cm

Medium

5,5 cm en groter

10 cm

Large

Minimale hoefbreedte

Om te voorkomen dat jouw paard met zijn hoeven door het rooster kan schieten als hij zijn voet op de FeedingMaster zet is het belangrijk dat zijn hoef breed genoeg is. Voor een small en medium rooster moet dit minstens 7cm zijn, voor een large rooster moet zijn hoef breder dan 10cm zijn.


Hoefbreedte meten

Meet de breedte van jouw paard zijn hoef op het breedste punt van links naar rechts en meet alle 4 zijn hoeven. De smalste hoef moet voldoen aan de minimale hoefbreedte.


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page