Hoe werkt de FeedingMaster?

Voedselopname

De FeedingMaster is ontwikkeld om de natuurlijke voedingsopname van het paard zo goed als mogelijk na te bootsen wanneer uw paard op stal staat. Dat wil zeggen, zo rustig mogelijk en zo constant mogelijk de optimale hoeveelheid voedsel voor uw paard gedurende 24 uur per dag aan te bieden.

Fleur heeft een zeer gevoelige spijsvertering. De FeedingMaster helpt!

Dagelijks rantsoen

Afhankelijk van het paardenras heeft een volwassen paard met een gewicht van 600kg ongeveer 9kg hooi nodig. Dit moet verdeeld worden over 24 uur om zo het maag/darm systeem continue rustig te belasten. Als je los hooi voert aan een paard dan zal deze 3kg hooi per uur eten. Dit betekent dat uw paard in ongeveer 3 uur zijn dagelijkse behoefte aan hooi naar binnen schrokt. Nog erger is dat 15 minuten nadat uw paard 9 kg hooi heeft opgeschrokt zijn maag weer leeg is welke zich vervolgens vult met maagzuur! Omdat het paard niet meer kan eten wordt het stresshormoon cortisol aangemaakt, door de stress gaat uw paard van alles bedenken om van de verveling en de pijn in zijn maag af te komen. Stal strooisel eten, hout aanvreten en rondjes lopen zijn de meest bekende, in een latere fase ontstaan ergere gebreken zoals maagzweren, luchtzuigen en weven.

Meerwaarde FeedingMaster ten opzichte van een slowfeeder

Gewone slowfeeders gebruiken het rooster om het eten af te remmen, in praktijk wordt er dan nog steeds 2kg per uur gegeten wat nog steeds veel te snel is. Het maag/darmsysteem wordt nog steeds overbelast, gewone slowfeeders zijn dus niet de oplossing. Wat de FeedingMaster uniek maakt is dat naast het gebruik van een rooster er korte pauzes worden ingelast tijdens het eten. Dit gebeurt op zo'n manier dat de maag niet 'overvol' raakt maar ook nooit leeg is. Binnen deze grenzen bepaalt u zelf hoelang uw paard mag eten (instelbaar tussen 1 en 5 minuten) en hoe lang het paard moet wachten (instelbaar tussen 1 en 15 minuten) om zo de gewenste hoeveelheid hooi over 24 uur te verdelen. Omdat de maag nooit leeg is en het paard weet dat er binnenkort weer gegeten kan worden zal er geen stress hormoon meer worden aangemaakt. Het resultaat is dat uw paard tot rust komt en de momenten tussen eten rustig staat te dutten of te slapen.

De FeedingMaster biedt 240 x ruwvoer aan per 24 uur in onze stal Valetudo Stables

Tot slot: de meeste FeedingMasters bij Valetudo Stables staan ingesteld op 1 minuut eten en 5 minuten rust. Als het buiten licht is staan ze op de weide, in de winter betekend dit (helaas) toch nog 14 uur op stal. Gedurende die 14 uur wordt er dus 140 maal gevoerd! En als wij 's avonds uit gaan hoeven we niemand te vragen om te voeren, de paarden hebben er geen probleem mee als wij vervolgens laat thuis komen of 's ochtends willen uitslapen! U kunt zelf bepalen hoe vaak u voer aanbiedt met de FeedingMaster, dat kan meer of minder zijn afhankelijk van uw paard(ras) en eetlust.