top of page
  • Foto van schrijverJanine

Review FeedingMaster

Bijgewerkt op: 26 mei

Begin dit jaar hebben wij op verzoek van Arja en haar man Roel een speciale versie van de FeedingMaster voor IJslandse Paarden ontwikkeld. Het hoe en waarom is te lezen in bijgaand artikel. Destijds hebben we de FeedingMasters geleverd voor de stal en in juni mochten wij ook FeedingMasters leveren voor de paddock. Wij zijn trots op het in ons gestelde vertrouwen. Tijd voor een review dus, geschreven door Arja zelf.


Juni 2020, Arja Schuurmans Mijn naam is Arja Schuurmans. Ik breng 4 IJslandse paarden uit op wedstrijden, doorgaans in Nederland en Duitsland. Op dit moment zijn Falur (T1 en V1) en Lugh (T2) de bekendste. Ze halen zeker niet elk jaar de kampioenstitel maar een medaille op de NK is voor beiden doorgaans wel haalbaar.

Arja met Lugh in de Paddock

Een paddock met FeedingMasters

Ik ben al jaren op zoek naar een goed voersysteem waarmee de hooigift goed verdeeld wordt over de dag maar zeker over de nacht. Dit vind ik vanuit oogpunt van paardenwelzijn en gezondheid zeer belangrijk. We hebben door de jaren heen van alles geprobeerd, maar het was altijd verre van perfect. De FeedingMaster is echter een fantastische oplossing! Je kunt de voerintervallen in lengte en onderbrekingstijd instellen en daarmee per paard gedoseerd voeren.   Omdat IJslanders anders zijn dan “grote paarden” (kleiner en soberder) is er voor hun een aparte versie ontwikkeld met aangepast rooster waardoor dit goed bij hun mondgrootte past en het rooster geen slijtage van de tanden veroorzaakt. Daarnaast is de software aangepast zodat kortere voerintervallen mogelijk zijn om soberder te kunnen voeren zonder dat ze met een lege maag komen te staan. Dat voorkomt maagproblemen die nogal eens (onopgemerkt) voorkomen.   Onze paarden waren er snel aan gewend. Er is meer rust op stal, ook als wij binnen komen, want wij komen niet meer om te voeren. Het blijft dan dus ook rustig. Het is gemakkelijker om de paarden slank te houden en mochten ze door het ruimer gras eten eens wél dikker geworden zijn, dan kunnen ze verantwoord afvallen, er zijn immers geen langere periodes van vasten meer.  

Overdag staan onze paarden naast een korte tijdsduur op de wei, in gedeeltelijk overkapte zandpaddocks. Daar voerde ik elke 1,5 uur een pluk hooi. Daardoor ging ik zelden langere tijd van huis. Na de eerste goede ervaringen op stal hebben we de FeedingMaster nu ook aangeschaft voor de paddocks. Ze zijn nu de klok rond voorzien van hooi of weidegang. En ik kan gemakkelijker van huis met een gerust hart. Wat een vrijheid en geruststelling!




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page