top of page
  • Foto van schrijverJanine

Fleur heeft geen koliek sinds de introductie van de FeedingMaster

Alhoewel al onze paarden baat hebben bij de FeedingMaster is er een paard in het bijzonder die zeker in de winterperiode eigenlijk niet zonder de FeedingMaster kan. Onze Fleur, een 8 jarige Oldenburger merrie met een extreem gevoelig spijsverteringssysteem. Als het weer omslaat, bijvoorbeeld regen na droogte, de eerste vorst, het eerste groene gras of zelfs verandering van weide (met hetzelfde speciale paardengras) dan kun je de klok er op gelijk zetten, Fleur krijgt gaskoliek.

Fleur heeft weer koliek

Koliek

Inmiddels zijn we de tel kwijt, zo vaak hebben we de dierenarts laten komen omdat Fleur gaskoliek had, vooral met wisselvallig weer. We letten goed op met voeding, wisselen van weide doen we per uur opbouwen en toch is het elke keer weer raak. Het is ontzettend naar om te zien hoeveel pijn ze iedere keer weer heeft. In een enkele winter heeft Fleur in de periode van november t/m maart wel 7 tot 8 keer aanvallen van gaskoliek gehad van heftig tot zeer heftig.


Opname in de paardenkliniek

In maart heeft Fleur een zeer ernstige koliek aanval gehad. Medicatie en een behandeling met paraffine hielpen niet afdoende. Tijdens het derde bezoek van de dierenarts kreeg Fleur ook nog eens koorts erbij. Toen is besloten om haar s'avonds laat naar de kliniek te brengen voor de allerbeste zorg. We moesten er niet aan denken om lieve Fleur te verliezen. Uiteindelijk heeft Fleur een week op de kliniek gestaan voordat ze fit genoeg was om weer naar huis te gaan.

Ontroerend weerzien met Fleur in de paardenkliniek

Gevoelig spijsverteringssysteem

Buiten koliek aanvallen is Fleur haar buikje sowieso een zorg, aangezien ze toch meer dan de helft van het jaar last heeft van gas en borrelen. Dat maakt rijden vaak geen optie omdat aansingelen gevoelig is. We beginnen dan vaak met longewerk, omdat bewegen goed voor haar is, ze raakt daardoor ook weer gas kwijt.

Fleur en de FeedingMaster; geen koliek meer!

Inmiddels was de eerste FeedingMaster succesvol in gebruik genomen bij Valetudo Stables. Het was ons duidelijk, de eerstvolgende FeedingMaster zou naar Fleur gaan om haar gevoelige spijsverteringssysteem te ondersteunen. Onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Fleur heeft sinds ze continue op gecontroleerde wijze (dus niet onbeperkt volproppen of zonder staan) de beschikking heeft over ruwvoer geen koliek meer gehad. Ze kan veel beter de overgang in weersomstandigheden en veranderingen in het (paarden)gras aan en de overgang van de stal naar de wei. Haar spijsverteringssysteem staat niet meer stil als ze op stal staat, maar blijft continue in beweging. Ze is vrolijker en heeft bijna geen last meer van gas. Het singelen en het werken onder het zadel is ook verbeterd omdat zij lekker in haar vel zit en veel minder last heeft van haar zo gevoelige buik. Laten we het afkloppen, maar Fleur is inmiddels al 3 jaar koliekvrij! Nu ik dit schrijf, krijg ik tranen in mijn ogen, want wat heb ik veel zorgen om haar gehad, wat hebben we gewaakt bij haar, haar verzorgd, haar continue in de moeilijke seizoenen in de gaten gehouden. Maar het is echt zo, het gaat goed ! Het is zo fijn om Fleur heerlijk te zien "grazen" in haar box. De FeedingMaster is haar beschermengel en met recht de weide in haar stal.

Fleur heeft een FeedingMaster!

Uiteraard kan koliek niet altijd voorkomen worden, we sluiten dan ook niet uit dat Fleur ooit weer eens een vorm van koliek krijgt. Omdat ze nu continue gecontroleerd voedsel tot zich kan nemen is haar spijsvertering veel beter bestand tegen invloeden als weer, wisseling van wei en de overgang van binnen naar buiten. Een ander leuk weetje, Fleur is het paard in de demovideo van de FeedingMaster.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page