top of page
  • Foto van schrijverJanine

Nooit zonder ruwvoer én goed op gewicht

Bijgewerkt op: 14 sep. 2023

Van Rosalie de Kruijf hebben we een gedetailleerde review ontvangen, waarvoor onze dank. Rosalie heeft hierin ook haar zoektocht naar een ruwvoersysteem in beschreven en legt uit waarom ze voor de FeedingMaster heeft gekozen. "Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het beter is om je paard zo vaak mogelijk kleine beetjes ruwvoer te geven. Ik merk aan de mest van mijn paard, dat zijn spijsvertering is verbeterd. De kwaliteit en samenstelling van het ruwvoer is daar nog steeds wel bepalend in, maar het gedoseerd voeren helpt wel echt bij de gevoelige spijsvertering van m’n paard."


November 2021, Review FeedingMaster door Rosalie de Kruijf.

Altijd ruwvoer, zonder dik worden

De Feedingmaster geeft enorm veel gemak voor mij en verbetering voor mijn paard. Ik hoef maar 1x per dag ruwvoer te geven, mijn paard staat nooit zonder ruwvoer én ik heb in de hand hoeveel hij eet! Mijn paard is veel beter op gewicht te houden en de gedoseerde manier van eten zorgt voor een betere spijsvertering. De automaat is ook nog eens ontzettend makkelijk te bedienen. Echt een aanrader.


Gemak

Een van de hoofdreden waarom ik op zoek ging naar een ruwvoerautomaat was van praktische aard. Op de kleine pensionstal waar ik sta wordt 2x per dag een hooinet opgehangen. Onderling zorgde we voor een 3de voerbeurt, maar dit werd steeds lastiger uit te voeren. De FeedingMaster vul ik zelf 1x per dag en daar kan m’n paard 24 uur mee vooruit, dit geeft enorm veel rust en gemak.


Betere verdeling ruwvoer

De inmiddels wel bekende richtlijn dat je paard niet langer dan 5 uur zonder ruwvoer mag staan, haalde ik met 3 voerbeurten niet en dat zat me best wel eens dwars. Slowfeeders gaven ook niet het gewenste resultaat. Vooral in de nacht stond mijn paard veel te lang zonder ruwvoer. Met de FeedingMaster heeft hij altijd iets te eten. Dat geeft mij veel rust en ik zag vanaf dag 1 ook rust bij mijn paard. Natuurlijk moest hij wennen aan het systeem en stond hij de eerste dagen soms onrustig bij zijn bak te maaien met zijn voorbeen. Maar meteen vanaf het begin lag hij ook al gewoon te slapen en hij werd niet meer onrustig tijdens voertijd; toen de andere paarden gevoerd werden bleef hij gewoon heel relaxed staan of liggen, in plaats van onrustig en gefocust te wachten en te hinniken. Duidelijk geen honger dus, gewoon een gevulde maag.


Nooit zonder ruwvoer én goed op gewicht

Toen ik naar mijn huidige stal verhuisde dacht ik mijn paard op onbeperkt ruwvoer te zetten. Ondanks dat het ruwvoer mooi arm is, werd mijn paard toch echt te dik. Dus moest ik porties gaan voeren. Het was kiezen tussen 2 kwaden, want zowel lang zonder ruwvoer, als te dik laten worden, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Nu met de FeedingMaster heeft hij nooit een lege maag én blijft goed op gewicht. Dat vind ik echt een fantastische combinatie.Voordelen Feedingmaster ten opzichte van andere ruwvoer systemen

Ik heb in mijn zoektocht verschillende ruwvoer systemen bekeken. Het grootste verschil tussen de FeedingMaster en andere systemen is dat de Feedingmaster niet met voerbeurten werkt. Het apparaat bied eigenlijk continue ruwvoer aan met korte pauzes. Ik heb gemerkt dat de meningen zijn verdeelt over hoe lang een paard zonder ruwvoer kan, maar een algemene richtlijn is niet langer dan 5 uur. Voor mij persoonlijk was een automaat met 5-6 voerbeurten ook prima. Ondanks dat ik meerdere systemen geschikt vond, heb ik gekozen voor de FeedingMaster om de volgende redenen.

  • De bak is vrij laag in hoogte waardoor het geen zicht ontneemt in de stal. De andere systemen zijn best massaal.

  • Het systeem is super makkelijk te bedienen en in te stellen, erg gebruiksvriendelijk dus.

  • De bediening zit op de bak zelf, dus je hoeft geen (droge) plek te zoeken voor het bedieningspaneel, welke ook nog buiten het bereik van je paard moet hangen.

  • De FeedingMaster is super stil, dus geen schrikreacties of ergernis voor paard of mens.

  • De prijzen van de verschillende systemen ontlopen elkaar niet veel. De FeedingMaster vond ik in vergelijking met de andere een goede prijs hebben omdat het een professioneel en degelijk gebouwd apparaat is welke voldoet aan EG richtlijnen en veiligheidsnormen.

Na in gebruik name ontdekte ik nog een paar voordelen.

  • Ik ben er inmiddels van overtuigd dat het beter is om je paard zo vaak mogelijk kleine beetjes ruwvoer te geven. Ik merk aan de mest van mijn paard, dat zijn spijsvertering is verbeterd. De kwaliteit en samenstelling van het ruwvoer is daar nog steeds wel bepalend in, maar het gedoseerd voeren helpt wel echt bij de gevoelige spijsvertering van m’n paard.

  • Je hoeft geen voertijden aan te passen bij het op- of afbouwen van weidegang en het maakt niet uit of hij een (paar) uur eerder of later de wei op gaat.

  • Je hoeft ook geen rekening te houden met hoe laat je gaat rijden als je dat met een gevulde maag wilt doen. Want er is gewoon altijd eten beschikbaar.

  • Doordat hij uit een bak eet is verspilling door vies geworden of vertrapt hooi echt nihil.

Zijn er dan geen nadelen?

Ja, ik heb één nadeel ontdekt, deze weegt niet op tegen de voordelen maar ik wil hem wel noemen. Als je paard (in de winter) 24/7 op stal/paddock staat (dus geen weidegang krijgt) dan is de bak mogelijk iets te klein. Dit hangt wel enorm samen met de grote van je paard en de structuur en lengte van je ruwvoer. Mijn paard mag volgens de richtlijn (1,5 kilo droge stof per 100 kg lichaamsgewicht) 8 kilo ruwvoer eten per dag. Afhankelijk van de structuur van het ruwvoer krijg ik 7-10 kilo in de automaat. Dat is soms dus te weinig. Daar komt bij, dat als ik de bak net gevuld heb, mijn paard de eerste paar keer in de niet-eettijd met zijn lippen bij uitsteken sprieten kan komen. Zeker bij lang ruwvoer trekt hij er flinke plukken uit en kan dus gewoon door blijven eten. Dit wordt naar verloop van tijd minder omdat de hoeveelheid ruwvoer afneemt én de machine het ruwvoer elke keer aandrukt waardoor de ruimte tussen het hooi en het rooster groter wordt.


Ik heb Valetudo Horse Products om advies gevraagd en hij gaf een aantal oplossingen. Zoals 2 keer per dag vullen met 5-6 kilo en zorgen dat je kort en fijn ruwvoer hebt. Helaas is 2 keer vullen geen mogelijkheid voor mij en heb ik niet veel invloed op het ruwvoer omdat ik op een pensionstal sta.

Voor nu neem ik voor lief dat hij in het begin meer eet, totdat hij er in de niet-eet-tijd niet meer bij kan. En als ik erg grof ruwvoer heb en te weinig in de bak kwijt kan, geef ik hem er een portie los bij. Niet ideaal maar desondanks houd ik nog wel alle voordelen die ik hierboven genoemd heb, dus ik ben heel erg blij met mijn FeedingMaster.

Ik kijk uit naar de ontwikkelingen die gaan komen want Valetudo Horse Products heeft me verteld dat zij op de langere termijn drie verschillende maten bakken wil aanbieden waarmee o.a. mijn probleem dus opgelost wordt. Echt top! Ik vind het echt goed dat Valetudo Horse Products wat doet met ervaringen en verbeterpunten van gebruikers.

Vóór aankoop heb ik best wel getwijfeld vanwege de kosten. Ik vond het een enorme investering, maar gezien alle voordelen is het mij dubbel en dwars waard. Volgens mij is dit de toekomst, want beter (gedoseerd) kun je je paard niet voeren en daarnaast geeft het ook nog eens gemak voor de mens.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page