Paarden eten van nature gras

Gras bestaat voor 90% uit water, slechts 10% is daadwerkelijk voeding. Om aan zijn dagelijks benodigde voeding te komen is een paard gemiddeld 18 uur per dag bezig de bovenste topjes van het gras af te knippen. Een paard kauwt hierdoor veel en de maag en darmen zijn continue aan het werk.

Het voeren van ruwvoer

Om diverse redenen is het niet altijd mogelijk om paarden 24 uur per dag op de weide te grazen. Op het moment dat een paard op stal, paddock of track staat wordt er in plaats van gras hooi (of voordroog) gevoerd. Dit is op zich geen probleem voor een paard. Immers, hooi is gedroogd gras. Hooi bevat 20% water en 80% is dus voeding. Dat vormt direct een probleem: in één hap hooi krijgt een paard veel meer voeding binnen dan tijdens het grazen op de wei. Van hooi kan geen topje worden afgeknipt, een hap is meestal een hele pluk zodat het paard te veel voeding krijgt in een te korte tijd.

Door vervolgens het hooi te beperken tot 3 of 4 porties per dag kan de hoeveelheid voeding weer worden verminderd. Ondanks dat dit in de praktijk vaak gebeurt gaat dat volledig tegen de natuur van een paard in. Zijn spijsverteringssysteem is gemaakt voor het continue in beweging zijn. Zijn maag kan niet uitzetten, maagzuur blijft doorlopen als zijn maag leeg is, er is geen galblaas zodat maagzuur en gal zijn darmen instromen. Als reactie maken paarden stresshormoon Cortisol aan, vanuit stress wordt er alles aan gedaan om weer iets te kunnen eten: zaagsel, vlas, stro, de box wand of de staart en manen van het buurpaard. Over langere tijd ontstaan er maagzweren en darm problemen met terugkerende koliek tot gevolg, meestal met dodelijk afloop.

De oplossing:  kleine plukjes ruwvoer voeren

De beste oplossing voor paarden welke hooi als hun basis ruwvoer krijgen is de hele dag door plukje voor plukje voeren. Dan wordt de hoeveelheid voeding verdeeld over de 18 uur dat een paard normaal gras eet en zijn maag en darmen continue aan het werk houdt. En dat is exact wat de FeedingMaster doet! Er wordt kort hooi aangeboden, daarna wordt een korte pauze ingelast. Door deze tijden te variëren kan de gewenste hoeveelheid hooi per 24 uur worden gevoerd. In de praktijk wordt dit verdeeld tussen de 200 en 400 plukjes hooi! De tijd tussen de plukjes is zo kort dat een paard dit ervaart als ‘continue’ toegang tot ruwvoer: zijn maag is nooit leeg, zijn darmen vallen nooit stil en hij maakt geen stresshormoon Cortisol aan.

FeedingMaster

De FeedingMaster voor het gedoseerd voeren van ruwvoer op stal, paddock of track aan zowel het individuele paard als in groepsverband.