Type stalstrooisel: vlas & de BeddingMaster

Gepubliceerd op 19 juli 2018 om 20:35

Bij Valetudo Stables gebruiken wij overwegend houtvezel als bodembedekking, vandaar dat onze promo video van de BeddingMaster gemaakt is met houtvezel. De BeddingMaster is echter ontwikkeld om te gebruiken met diverse type stalstrooisels met een maximale materiaal afmeting van 15mm doorsnede. 

Vlas

Een van de meest gebruikte types bodembedekking voor paardenstallen is vlas en daar is de BeddingMaster dus ook goed mee getest. Wij willen ook graag aan jullie de werking laten zien met vlas, vandaar dat wij de afgelopen dagen de box van onze Miss Bonfire VS gevuld hebben met dit stalstrooisel. 5 dagen lang hebben we real-time opnames gemaakt van het schoonmaken en schoonhouden van haar box. Zonder fratsen, gewoon zoals het hier echt aan toe gaat.

Dag 1: een goed begin is het halve werk

Waar letten wij op bij het gebruik van vlas (en andere stalstrooisels) als bodembedekking voor de paardenbox? De eerste tip: een goede basis is enorm belangrijk. Gebruik een dikke laag strooisel; wij gebruiken een halve baal per vierkante meter staloppervlakte. 

 

Met deze goede basislaag is er slechts een baal per week nodig om de stal schoon te houden. De BeddingMaster zeeft namelijk de mest uit het schone strooisel en werkt zo zeer besparend, mits er een goede basis is. Bij een dikke basislaag stalstrooisel vormt de urine namelijk een klont die niet kapot gelopen wordt. Dit voorkomt dat nat strooisel zich vermengt met droog strooisel. 

 

Een schone box in gemiddeld nog geen 2,5 minuut per dag. Kijk 5 dagen mee in de box van Miss Bonfire VS

5 dagen lang hebben we real-time opnames gemaakt van het schoonmaken en schoonhouden van haar box. Zonder fratsen, gewoon zoals het hier echt aan toe gaat. De playlist van youtube met alle 5 opnames staan in dit blog, zodat iedereen die dit gemist heeft het nog rustig kan bekijken. 

 

BeddingMaster en vlas, dag 1 t/m 5.

Dag 2: een schone stal, simpel en snel

Met de BeddingMaster maak je simpel en snel de stal schoon. Schep net onder de mestballen en gooi het op de BeddingMaster.  De tweede tip: schep niet over de grond, dan schep je de natte plekken namelijk ook op. Deze kunnen de eerste dagen nog blijven liggen aangezien vlas goed urine opneemt. Daarnaast wordt de natte plek niet kapot gelopen door de goede basislaag vlas. De derde tip, verdeel het strooisel weer goed door de stal.  Deze dag was de box van Missy binnen 1 minuut en 20 seconden weer schoon (zie video dag 2).

Dag 3 & 4: een schone stal, simpel en snel wordt routine werk

Op deze dagen wordt de routine van dag 2 herhaald. De ene dag is het wat meer werk vergeleken met de andere. Door het lopen in de stal wordt het strooisel naar de box randen verplaatst. Weer een tip: ht is belangrijk om na het verwijderen van de mestballen  het stalstrooisel van de randen weer naar binnen te trekken, zodat er ook een dikke laag vlas in het midden van de box blijft, zeker als je paard daar zijn of haar vaste plasplek heeft. Hoe wij dit doen is te  zien in de video playlist, video dag 4. 

 

Dag 5: natte plekken verwijderen

Op dag 5 verwijderen we eerst de mestballen en daarna de natte plekken. Als je niet weet waar de natte plekken zich bevinden dan schuif je her en der wat vlas weg. Paarden mesten en plassen over het algemeen op dezelfde plek in de box, wij kennen Missy op ons duimpje en hoeven dus niet te zoeken. De natte plekken gooien we direct in de kruiwagen. Natuurlijk willen we het natte strooisel niet terug de stal in! De tijdsklok loopt weer real-time mee in de video en vandaag zijn we 4 minuten en 10 seconden bezig geweest met uitmesten en het verwijderen van de natte plekken.

BeddingMaster bespaart tijd en kosten

Met de BeddingMaster maak je snel en simpel de stal schoon.  De machine zeeft de paardenmest uit het strooisel en doet daarmee het zware werk voor je. Hierdoor bespaar je tijd en kosten op strooisel. We houden door de schoonmaak routine met de BeddingMaster op een snelle manier de boxen erg schoon. Dit scheelt ons heel veel tijd, die wij met liefde doorbrengen met onze paarden. Gemiddeld besteden wij per dag nog geen 2,5 minuut per box aan uitmesten en schoonhouden. Daarnaast besparen we per paard een halve baal strooisel per week.


«   »